استفاده از شیردوش برقی در گاوداری و دامداری چه مزایا و معایبی دارد؟
استفاده از تکنولوژی روز در دامداری ها و سالن های پرورش دام، میزان تولیدات محصولات را افزایش داده و پروسه نگهداری از دام را راحت تر نموده است. شیردوش برقی یکی از تجهیزات لبنیاتی مدرن و امروزی است که در بسیاری از دامداری های بزرگ و صنعتی کاربرد دارد و از آن برای دوشش راحت گاو بدون دخالت انسان استفاده می شود. حتی شیردوش های بزی و گوسفندی نیز به تازگی وارد بازار شده اند و عمل دوشیدن دستی شیر را از دوش سایر دامداران و عشایر برداشته است.
استفاده از این ابزار مزایا و معایبی را به همراه دارد که در ادامه این نوشته از فروشگاه EIG قصد داریم تمامی خوبی ها و بدی های استفاده از این دستگاه ها را برای شما شرح دهیم.
آشنایی کلی با شیردوش گاوی و نحوه کار آن
این دستگاه دارای 4 مکنده شیر به نام لاینر می باشد که به پستان گاو متصل می شود، هم چنین متشکل از پمپ مکنده ، خرچنگی، مخزن شیر، تعدادی شلنگ و … می باشد که فرایند دوشش شیر را انجام می دهد. اطلاعات بیشتر را می توانید در صفحه شیردوش گاو مطالعه فرمایید.
در واقع با اتصال لاینرها به پستان های گاو و روشن کردن دستگاه ، فرایند شیردوشی بدون دخالت نیروی کار آغاز خواهد شد. به دلیل راحت بودن عمل دوشیدن شیر، هیچ گونه استرسی به حیوان وارد نمی شود و حتی امکان افزایش شیردهی نیز وجود دارد.
سایر شیردوش ها نیز مانند شیردوش بزی و شیردوش گوسفندی کارکرد مشابهی دارند با این تفاوت که اندازه لاینر و قدرت موتور بر اساس آناتومی حیوان تغییر پیدا کرده است.
مزایای استفاده از شیردوش برقی در دامداری ها
در ادامه به مهم ترین مزایا و خوبی های استفاده از شیردوش خودکار برقی در گاوداری ها و دامداری ها اشاره خواهد شد. با آگاهی از این مزایا تصمیم بهتری در جهت استفاده یا عدم استفاده از این ابزار مدرن دامداری خواهید گرفت. این مزایا به عبارت زیر هستند :
الف – کاهش استرس دام
در زمان دوشیدن حیوان به صورت دستی، احتمال درد و اذیت بدن آن وجود دارد و همین موضوع سبب افزایش استرس در آن شده و در دفعات بعدی شاهد شیردهی کمتر دام خواهید بود. در حالی که لاینرهای شیردوش برقی کاملا نرم بوده و بدون هیچ گونه دردی ، شیر را از بدن دام می مکد که این خود بر افزایش راحتی دام و رضایت او برای شیردهی در دفعات بعدی تاثیر دارد.
ب – تولید شیر پاکیزه و بدون آلودگی
قطعا و بدون شک امکان آلودگی شیر در هنگام دوشش با دست وجود دارد، چرا که ممکن است در ظرف شیر مقداری آلودگی وجود داشته باشد و یا دستان کارگر دارای آلودگی هایی باشد و یا اینکه هنگام دوشیدن شیر و یا انتقال آن ، مقداری علوفه ، فضله و یا سایر آلودگی ها در آن ریخته شود که همه این موارد بر کیفیت شیر تاثیر گذار خواهد بود.
اما در صورت استفاده از شیردوش های برقی چنین مشکلی وجود ندارد، شیر مستقیما از پستان حیوان به مخزن سربسته منتقل می شود، با توجه به اینکه کارگران قبل از شروع عمل دوشش ، تمامی قسمت های دستگاه را به خوبی شستشو می دهند، احتمال آلودگی شیر بسیار کاهش پیدا می کند.
نوشته های مشابه
- نحوه نگهداری لبنیات در سردخانه + جدول مشخصات دقیق1 روز پیش
- خامه قنادی با خامه صبحانه چه فرقی دارد ؟ژوئن 21, 2024
ج – صرفه جویی در هزینه های استخدام
مطمئنا اگر بخواهید از روش سنتی برای دوشیدن شیر استفاده کنید، باید از نیروی کار زیادی استفاده کنید تا شیر همه حیوانات را بدوشد. از طرف دیگر به دلیل وجود مشکلاتی مانند درد دست و بازو و خستگی افراد، راندمان کار بسیار پایین می آید و حتی برخی از حیوانات به صورت دوشیده باقی می مانند.
با استفاده از یک شیردوش ، در کمتر از یک ساعت شیر چندین حیوان دوشیده خواهد شد و تمامی کارهای قرار دادن و برداشتن لاینرها توسط یک نفر قابل انجام است. بنابراین می توان گفت که یک شیردوش ، کار چندین نفر را انجام می دهد و تاثیر بسیار زیادی در کاهش هزینه های استخدام دارد.
د – صرفه جویی در زمان دامدار و نیروی کار
همانطور که گفته شد، افراد در روش دستی زمان زیادی را صرف دوشیدن تک به تک حیوانات خواهد کرد، اما در صورت استفاده از تنها یک شیردوش برقی، شیر تمامی حیوانات در عرض کمتر از یک ساعت قابل برداشت است و حتی یک نفر نیز از پس دوشیدن تمامی دام ها بر خواهد آمد.
هـ – افزایش میزان شیر تولیدی
در صورت کاهش استرس دام و اطمینان آنها از راحت و بدون درد بودن عمل دوشش، مطمئنا در روزهای آتی شاهد آرامش حیوان و عدم مقاومت او خواهید بود. بنابراین استفاده از شیردوش برقی در افزایش میزان شیردهی آنها نیز موثر است. این کار سبب افزایش سود دامدار نیز خواهد شد.
و – دوشیدن راحت و بدون دردسر شیر
در زمان دوشیدن دستی گاو و گوسفند، تحرک گاه و بی گاه حیوان وجود دارد که این کار سبب لرزش دست و ریختن شیر بر روی زمین می شود، حتی امکان ریختن ظرف شیر بر اثر ضربات او وجود دارد که تمامی این دردسرهای در روش شیردوشی اتوماتیک برطرف شده و تحرک های حیوان هیچ تاثیری بر پروسه شیردوشی نخواهد داشت.
در نوشته آموزش نحوه کار با شیردوش برقی به آموزش های لازم در این باره پرداخته شده که با مطالعه آن، یک فرایند شیردوشی اتوماتیک و بی دردسر را طی خواهید کرد.
آشنایی با معایب استفاده از شیردوش های برقی
این تجهیزات مدرن علی رغم تمامی خوبی ها و استفاده هایی که دارد، ممکن است معایبی را نیز به همراه داشته باشد که هر دامداری مایل به استفاده از آن نباشد. از جمله این معایب می توان به موارد زیر اشاره کرد :
1- باید دائما شسته شوند
این دستگاه ها قبل و بعد از هر بار استفاده باد به خوبی شسته و ضدعفونی شوند تا آلودگی های موجود در داخل لوله ها، لاینر، خرچنگی، پره های موتور و مخزن از بین بروند.
در صورت سهل انگاری در این کار، شیر به دست آمده طعم و بویی نامطبوع خواهد داشت. بنابراین این کار ممکن است کمی از زمان نیروی کار را به خود اختصاص دهد.
در مقاله نحوه ضد عفونی کردن شیردوش به صورت کامل به این موضوع پرداخته شده است.
2- با برق کار می کنند
در صورتی که سالن پرورش شما فاقد برق است و یا با تامین برق مشکل دارید، استفاده از شیردوش های برقی نیز غیر ممکن خواهد بود. اما با توجه به اینکه امروزه در بسیاری از دامداری ها شاهد برق شهری و یا وجود ژنراتورهای برق هستیم، بنابراین این مشکل چندان جدی نیست و به دلیل زمان کار کم (روزانه چند ساعت) هزینه برق زیادی نیز به همراه نخواهد داشت.
3- قیمت بالایی دارند
یکی از معایب شیردوش های برقی قیمت بالایی آنها می باشد، اما این نکته را نیز در نظر داشته باشید که در صورت استفاده از روش سنتی ، مجبور به پرداخت حقوق نیروی کار خواهید بود که در محاسبات سالیانه متوجه خواهید شد که چندین برابر قیمت یک شیردوش را صرف پرداخت حقوق به کارگران کرده اید.
انواع شیردوش های ارائه شده در کابیله پرشیا
شیردوش سیار گاو دو واحد تک بیدون
سخن نهایی
در این نوشته به مزایا و معایب استفاده از شیردوش برقی در سالن پرورش دام پرداخته شد، مطمئنا این دستگاه ها مزایای زیادی دارند و معایب ذکر شده برای آنها مانع از خرید شما نخواهد شد، در صورتی که علاقه مند به استفاده از این تجهیزات مدرن در گاوداری یا دامداری خود هستید، حتما با کارشناسان ما تماس گرفته و راهنمایی کامل آنها بهره مند شوید.
هم چنین برای مشاهده انواع شیردوش های برقی EIG به صفحه دستگاه های شیردوش ثابت و شیردوش های متحرک مراجعه کنید. لازم به ذکر است که این محصولات دارای گارانتی یک ساله و خدمات پس از فروش 10 ساله هستند، هم چنین امکان ارسال آنها به نقاط مختلف کشور وجود دارد.